דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הסכם נאמנות בין בני זוג נשואים- חוזה לגיטימי או פתח להטלת סנקציה בגין בגידה? 

מאת    [ 28/03/2015 ]

מילים במאמר: 439   [ נצפה 1550 פעמים ]

השלכותיה הרכושיות של בגידה

חוק יחסי ממון מורה כי בהעדר הסכם ממון בין הצדדים הקובע כיצד יחולק הרכוש המשותף במקרה של פרידת הצדדים, יחולק הרכוש באופן שוויוני. החריג, המצוי בסעיף 8 לחוק, מונה מספר מצבים המצדיקים סטייה מעקרון השוויון. אחת החלופות המרכזיות של הסעיף עוסקת במקרים בהם ראה בית המשפט כי ישנן "נסיבות מיוחדות" המצדיקות סטייה מן החלוקה השוויונית.

ברבות השנים, פירש בית המשפט את סעיף הסל הנ"ל, כמצדיק סטייה מחלוקת רכוש שוויונית במקרים של חוסר איזון משמעותי ביכולת הכלכלית של בני הזוג, כך התיר בית המשפט לחרוג מחלוקת רכוש שוויונית במקרים בהם הודות להיותה של האישה "בת הזוג הביתית" אשר הקדישה עצמה לטיפול בילדי הזוג ותחזוקת משק הבית, בנה הבעל קריירה שהודות לה יכולתו הכלכלית גבוהה באופן ניכר מיכולתה של אשתו. במקרים אחרים, התיר בית המשפט לסטות מחלוקה שוויונית בשל הברחת נכסים מצד אחד מבני הזוג, ואף במקרים בהם הפסיד אחד הצדדים את הון המשפחה בהימורים.

מנגד, בית המשפט דחה בזו אחר זו תביעות  בהן נתבקש בית המשפט לסטות מחלוקת רכוש שוויונית בגין בגידה של בן/בת הזוג, מן הנימוק שאין להפוך את חוק יחסי ממון, שהינו בעל תכלית כלכלית גרידא, לכלי ענישתי ומחנך.

לאחרונה, ניתן פסק דין בו התיר בית המשפט לסטות מחלוקת רכוש שוויונית, כאשר ברקע מצויה בגידתו של הבעל, וזאת נוכח הסכם ייחודי שכרתו הצדדים.

על פסק הדין

תחילת הפרשה בבגידת הבעל באשתו, אשר הביאה למשבר ביחסי הצדדים. חרף המשבר, החליטה האישה לנסות ולשקם את נישואיה ונאותה לסלוח לבעל הבוגדני, בכפוף לתנאי ייחודי. האישה דרשה מן הבעל לחתום על הסכם בו הוא מתחייב כי ככל שיבגוד בה פעם נוספת יעבור חלקו בדירת הצדדים לטובת בתם המשותפת. הבעל חתם על ההסכם, אך כעבור זמן לא רב נתפס שוב בבגידתו.

האישה פנתה לבית המשפט בבקשה להורות על אכיפת ההסכם. הבעל התנגד בטענה שלאור הלכות בית המשפט אין להתיר סטייה מאיזון נכסים שוויוני בשל בגידה, ואף טען כי מדובר בחוזה מתנה ולכן הוא יכול לחזור בו מן האמור בחוזה בכל רגע נתון.

בית המשפט לענייני משפחה קבע, כי היות ומדובר בהסכם ממון הרי שהוא אינו מחייב משלא הובא לאישורו של ביהמ"ש עם חתימתו. האישה ערערה למחוזי, אשר הפך את ההחלטה וקבע כי יש להעניק להסכם תוקף מחייב ולהורות על העברת חלקו של הבעל בדירת המגורים על שם בתו. לגישת בית המשפט המחוזי, אין מדובר בהסכם ממון אלא בחוזה משפטי תקף ומחייב. יתרה מכן, נקבע כי אף אם מדובר היה בהסכם ממון, הרי שיש להכיר בדיעבד בתוקפו נוכח נסיבותיו של המקרה.

לסיכום, נראה כי אל-אף התנגדותם הנחרצת של שופטי בית המשפט להכיר בבגידה כנסיבה המצדיקה כשלעצמה סטייה מאיזון נכסים שוויוני, הרי שהם נאותים להכיר בפלטפורמות משפטיות חלופיות מתוך הבנת חשיבותה של חובת הנאמנות המינית בין בני-זוג. 

המאמר מוגש באדיבות עורכת הדין טל איטקין - מומחית בדיני משפחה, המעמד האישי והירושה




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב